Kategorier
Sykkel

Kudos til alle

Mange syklister og løpere synkroniserer treningsøktene sine til Strava, og for mange er dette det ene stedet de samler alle øktene sine, uansett om de tar opp økten med en pulsklokke, en sykkelcomputer eller kanskje en virtuell økt med Zwift. Og på Strava gir man gjerne hverandre Kudos.

Og så er det gjerne slik at hvis man gir mange kudos, så får man gjerne mange i retur. I dag kom jeg over en funksjon som gjør det veldig raskt gi kudos til alle som deltok i en Group ride.

Kudos (fra gresk κύδος kydos, bokstavelig «det som er hørt om») betyr berømmelse eller anerkjennelse på grunn av en handling eller noe man har oppnådd.

Ordet gikk inn i engelsk språk som britisk studentslang mellom 1825 og 1835. Fra akademiske sirkler fikk ordet større utbredelse i løpet av 1920-talleti journalistikken. Eksempel: «He received kudos from everyone on his performance» (= «Alle ga ham kudos for framføringen»). Til tross for at ordet opprinnelig er entall på gresk, ser det ut til å være flertallsform på engelsk, noe som har gitt grunnlag for nybegrepet kudo (entall) på engelsk, tilsvarende kudos (flertall). 

Selv om begrepet ikke er like godt kjent i alle miljøer, er det introdusert på norsk. Det brukes da som «klapp på skulderen» og stilpoeng. Det brukes også internasjonalt som synonym for «poeng» mange steder på Internett hvor brukerne skal evaluere hverandres bidrag på en rekke områder.

Uttrykket er et lånord fra engelsk, og har foreløpig ikke blitt tatt inn i ordboken.

Wikipedia
  1. I Strava-APPen på mobilen, gå inn på økten din og klikk der det står … with x others (se bilde 1 under)
  2. Når du står i Group Activity så rister du på telefonen. Da får du opp en meny og du kan Kudo Everyone (se bilde 2 under)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.